Darmowa dostawa na terenie Polski od 250 zł oraz darmowe zwroty

Owsianka z domowym napojem owsianym

Tym razem chcemy Wam przedstawić przepis, który idealnie komponuje się z leniwym, sobotnim porankiem. Przygotowaliśmy przepis na owsiankę z domowym napojem owsianym, do których możecie wykorzystać rzeczy, które macie w swoich kuchniach i spiżarniach. Lekko przywiędłe jabłka czy resztka płatków owsianych mogą wylądować w przepysznym i zdrowym śniadaniu! Do tego kilka kropelek CBD i sobotni poranek można zaliczyć do udanych 🙂 Zaczynamy!

Przepis

Składniki na 1 litr napoju:

  • szklanka płatków owsianych
  • 2,5 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
  • 2 daktyle lub śliwki suszone lub morele suszone (opcjonalnie)

Składniki na 2 porcje owsianki:

  • miał pozostały po robieniu owsianki
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • ok. 500ml napoju owsianego
  • 2 łyżki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 małe/średnie jabłka
  • 3-4 łyżki miodu naturalnego
  • 1/2 pipety olejku CBD
  • Łyżka masła

Przygotowanie mleka:

Płatki zalej wodą, dorzuć daktyle, żeby pozostawiły swą naturalną słodycz. Odstaw w rondelku cierpliwie na całą noc do lodówki lub w inne miejsce, gdzie wieje chłodem. Gdy leniwie się obudzisz, zblenduj wszystko co w garnuszku. Następnie przelej przez sito z drobnymi oczkami do innego naczynia. Na sitku zostanie miał, którego nie wyrzucaj. Miał pysznie zagęści poranną owsiankę.

Przygotowanie owsianki:

Do garnka wlej napój, miał, płatki owsiane, miód, przyprawy i 1,5 jabłka pokrojonego w mniejsze cząstki, ze skórką lub bez (jak chcesz, ale jakby co to dobrze oczyszczoną skórkę warto zjeść). Całość podgrzewaj na małej mocy kuchenki przez ok. 15 min. Wszystkie składniki połączą się ze smakiem i stworzą kremową konsystencję rodem z najlepszego budyniu od klasycznej zajebistej babci. W międzyczasie pół jabłka pokrój na 4 półksiężyce i podsmaż na patelni, na maśle, na małej mocy kuchenki, z dwóch stron. Niech będą rumiane. Gotową owsiankę podawaj z jabłkiem i kroplami olejku CBD. Będzie miło w brzuchu, na sercu i w głowie.

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska

prezenterka telewizyjna, miłośniczka dobrej i zdrowej kuchni opartej na myśli zero waste. Jagna prowadzi liczne warsztaty kulinarne, własne bistro i firmę cateringową, a także program kulinarny „Kuchnia bez resztek” na kanale Kuchnia+. Z wykształcenia prawniczka, jednak swoja drogę życiową odnalazła w kuchni – odbyła staże w pionierskich restauracjach zero waste (Silo w Brighton oraz Nolla w Helsinkach).